hi-fi - на главную
MENUHi-Fi.com.ua
Каталог товаров
ArtisonAtlas CablesAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar
Розпродаж Hi-Fi!!!
о проекте каталог продукции новости где купить ua / ru




       // Портал Hi-Fi
         // Hi-Fi новости
           // Як вибрати саундбар

Як вибрати саундбар

Саундбари — мабуть, наймолодший форм-фактор серед усієї різноманітності акустичних систем. Він розпочинався у 90-х роках з ідеї отримати просторове оточення звуком від джерела, розташованого перед слухачем. Результат був цікавий, потім технології розвивалися і зараз деякі з саундбарів, як і раніше, здатні створити віртуальне оточуюче звучання. Але не воно врешті-решт стало причиною їхньої популярності.

Набагато важливішим виявилося те, що саме саундбар чудово відповідає пласкому телевізору. З появою таких телевізорів це поєднання стало «тим, заради чого» існують саундбари. Плаский екран — відмінний винахід, він зручний і красивий, якщо говорити про картинку. Зі звуком все дещо інакше. Якісний звук дуже важко отримати від сучасного телевізора з однієї простої причини – він занадто плаский. Ось тут в нагоді й стався саундбар.

ТБ в нашому житлі — річ найпомітніша. Він завжди в центрі уваги. Отже, й вимоги до дизайну всього, що з ним пов’язано — найсуворіші. Звідси й певні вимоги до розмірів саундбарів. Розташований під телевізором (або навіть над ним, що, втім, зустрічається набагато рідше) саундбар добре виглядає, якщо по ширині дорівнює телевізору. Якщо трохи менше – також непогано. А от якщо саундбар більший за телевізор, таке поєднання, зазвичай, не дуже подобається. Хоча, будемо чесні, чим ширший (довший) саундбар, тим більша стереобаза і краще просторовий ефект. Втім, вимоги до дизайну тут здебільшого перемагають.

Підібрати саундбар відповідно до діагоналі телевізора (адже найчастіше саундбар купують до телевізора, не навпаки) справді легко. Якщо діагональ у дюймах помножити на 2, отримаємо приблизно ширину відповідного саундбару в сантиметрах. Врахуйте, що ця формула підходить для телеекранів із співвідношенням сторін 16:9. А воно саме так – у переважній більшості випадків.

В результаті з'ясовується, що саундбари Denon DHT-S716H, DHT-S517 або Polk MagniFi 2 чудово виглядають з панелями діагоналлю починаючи від 55 дюймів — це, до речі, за статистикою, найпоширеніший зараз розмір телевізора. Denon DHT-S416, Polk React або DALI Katch One будуть гарними з телевізорами діагоналлю від 43 дюймів. А ось такі акустичні прилади, як звукова панель Bowers & Wilkins Formation Bar або Panorama 3 того ж виробника відповідають телевізорам починаючи з 60-дюймової діагоналі.

Продовжуючи тему дизайну, зазначимо, що найпоширеніший колір саундбару – чорний або темно-сірий. І це виправдано, оскільки добре поєднується з кольором екрану вимкненого телевізора і не відволікає погляд від зображення, коли телевізор працює. Приємним винятком із правил можна вважати, наприклад, DALI Katch One, доступний і в біло-світло-сірому оформленні.

Ще один важливий аспект – взаємне розташування телевізора та саундбару. Якщо телевізор висить на стіні, то саундбар розташовується під ним (зрідка — над ним), теж у настінному варіанті. Тут проблем немає. А ось коли телевізор стоїть на площині, а саундбар має опинитися перед ним, варто подумати про те, щоб він не закривав нижню частину екрану. Той самий DALI Katch One для такого розміщення не підійде — надто високий. Зате по глибині його розміри мінімальні і в настінному варіанті зі своїми ремінними кріпленнями він відмінно працює та виглядає з будь-яким телевізором.

Тепер від дизайну варто перейти до звуку, адже саме задля нього нам і потрібний саундбар. Його мінімальні розміри за висотою та глибиною все ще створюють певні проблеми для хороших, глибоких басів. Втім, вихід було знайдено. До саундбару додали сабвуфер. Причому, зараз вже він, найчастіше, бездротовий — потрібне лише підключення до живлення. Таке поєднання забезпечує потужний, повнодіапазонний "кіношний" саунд. Так працюють Denon DHT-S517, Denon DHT-S416, Polk MagniFi 2 та багато інших моделей. Сабвуфер при цьому не займає багато місця, його легко сховати десь у кутку, за меблями.

Якщо ж цей варіант всеж-таки не підходить, є й безсабвуферні саундбари. Назвемо такі моделі, як Denon DHT-S716H, DALI Katch One, Polk Audio React, Bowers & Wilkins Formation Bar та Bowers & Wilkins Panorama 3. Причому, у більшості випадків, фірми-виробники пропонують сумісні зі своїми саундбарами сабвуфери, які можна за бажанням придбати окремо. Але і без сабвуфера ці моделі звучать цілком повнодіапазонно, забезпечуючи при цьому виграш у розміщенні.

Зрозуміло, що, отримавши саундбар, нам хочеться розширити звукові можливості нашої системи. Багато моделей здатні забезпечити, окрім звичайного стерео, ще й домашньо-кінотеатральний саунд, із виділеним центральним каналом, «верхніми» джерелами Dolby Atmos, емуляцією тилових каналів або, що ефективніше, можливістю підключення окрім сабвуфера, ще й пари тилових сателітів.

Наприклад, Denon DHT-S716H має на борту 9 динаміків у трьох групах – правий, лівий та центральний канали. Він повністю замінює звичайну фронтальну акустику домашнього кінотеатру. Вбудована бездротова технологія HEOS дозволяє легко та без зайвих дротів підключити до нього сумісний сабвуфер та тилові колонки, створюючи повноцінний домашній кінотеатр конфігурації 5.1. Те саме можна сказати і про модель Polk React, до якої можна докупити бездротові тилові сателіти Polk SR2 і бездротовий сабвуфер Polk React Sub. Модель Bowers & Wilkins Formation Bar дозволяє так само додати до неї сабвуфер Formation Bass для створення 3.1-канальної системи. Ще пара колонок Formation Flex дозволять отримати повноцінну систему 5.1, що використовує фірмову бездротову технологію. А от звукова панель Denon DHT-S517 оснащена парою спрямованих вгору динаміків Dolby Atmos і здатна створити тривимірний звук у форматі 3.1.2. Такі ж можливості, також доповнені підтримкою Dolby True HD, має саундбар Bowers & Wilkins Panorama 3.

Багатоканальні саундбари відмінно підійдуть для перегляду кіно зі звуковими доріжками, закодованими в Dolby або, наприклад, DTS (до речі, список цих форматів варто переглянути на предмет їх відповідності можливостям ваших джерел відео). І, не виключений випадок, коли ці багатоканальні системи виявляться надмірними. Наприклад, якщо телевізор використовується лише для перегляду звичайних телепрограм, спорту чи для музики у стерео варіанті. У цьому випадку стереофонічний саундбар DALI Katch One або саундбари-трифоніки (два канали стерео плюс сабвуфер) Polk MagniFi 2 або Denon DHT-S416 — можливо, саме те, що треба.

Зауважимо, що саундбар цілком здатний замінити собою музичний центр. У складі пристрою практично завжди присутній модуль Bluetooth, а це дозволяє транслювати музику із сумісного гаджета. Більшість саундбарів мають вхід для аналогового сигналу, найчастіше – 3,5 мм. Крім того, більшість з них доповнені й цифровими входами, наприклад, універсальний Denon DHT-S716H має аналоговий, цифровий оптичний і коаксіальний входи, та ще й вхід USB. У DHT-S416 і DHT-S517, як і у DALI Katch One — тільки оптичний і аналоговий, у моделей Polk Audio також обов'язково є цифрові входи, як і у саундбарів Bowers & Wilkins.

Оскільки всі саундбари, передусім, розраховані на роботу з телевізором, вони оснащуються портом HDMI. Наприклад, у Denon DHT-S716H входів HDMI цілих 4. Це важливо, якщо систему потрібно використовувати з кількома джерелами сигналу, наприклад супутниковим ресівером, медіаплеєром, Blu-Ray плеєром і, скажімо, ігровою приставкою. HDMI зазвичай доповнюється технологіями ARC (eARC) CEC, і тоді вся система керується з пульта телевізора. Втім, є й винятки, наприклад, Bowers & Wilkins Formation Bar, який портів HDMI не має та підключається до телевізора за «цифрою».

Варто звернути увагу й на додаткові функції саундбарів. Наприклад, Denon DHT-S716H і DHT-S416 оснащені бездротовою технологією системою HEOS, що дозволяє їм працювати у складі мултирум, програвати музику зі стрімінгових інтернет-джерел і багато, багато, багато іншого. Стрімінг є і серед функцій продуктів Polk Audio, доповнених голосовим помічником Alexa. Bowers & Wilkins Formation Bar підтримує Spotify Connect, завдяки AirPlay 2 можна слухати Apple Music. Зрозуміло, що стрімінгове аудіо також можна просто транслювати на саундбар з мобільного гаджета.

Вибираючи саундбар, варто зупинитися на тому, як він звучить і на можливостях налаштування звуку. Наприклад, DALI Katch One при мінімальних налаштуваннях бере своє за рахунок більш вільного розташування випромінювачів та фірмових технологій компанії, що спеціалізується саме на акустичних системах. Те саме, хоча і в дещо інших аспектах, можна сказати про Bowers & Wilkins Formation Bar.
З іншого боку, універсальний Denon DHT-S716H має налаштування звуку Music, Movie, підтримує окремий нічний режим та ще й працює з технологією Denon Dialogue Enhancer, роблячи максимально чітким голосовий супровід кіно та телепрограм. Аналогічна технологія VoiceAdjust для легкого розуміння діалогів є й у продуктах Polk audio.

Зрозуміло, що правильний вибір саундбару дозволить максимально ефективно використати весь бюджет покупки. Сподіваємось, ми спромоглися вам у цьому допомогти. Втім, врахуйте, що технології та запити, у тому числі й ваші, зазвичай, ростуть. Тому, купуючи саундбар, варто передбачити можливість нарощування системи за рахунок її додаткових можливостей.

ArtisonAtlas CablesAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar

Hi-Fi рассылка
E-mail:



Облако тэгов
Onkyo, dali zensor 5 white, ресивер marantz, подставки для акустики, тюнер цена, оптические коннекторы


о проекте | продукция | новости | где купить |

Copyright © 2002-2024 hi-fi.com.ua. Перепечатка и публикация материалов
разрешена при условии указания ссылки на сайт hi-fi.com.ua