hi-fi - на главную
MENUHi-Fi.com.ua
Каталог товаров
ArtisonAtlas CablesAudio-GDAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMatrix AudioMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar
Розпродаж Hi-Fi!!!
о проекте каталог продукции новости где купить ua / ru




       // Портал Hi-Fi
         // Hi-Fi новости
           // Огляд DALІ IO-12: неймовірний дротовий і бездротовий звук

Огляд DALІ IO-12: неймовірний дротовий і бездротовий звук

Автор Саймон Коен (Simon Cohen), журнал Digital Trends

Деталі оцінки

«Незалежно від того, дротові чи бездротові, IO-12 пропонують розкішний звук та комфорт».

Плюси

+ Неймовірна якість звуку
+ Максимальний комфорт
+ Першокласна збірка та матеріали
+ Дротове, цифрове та бездротове з'єднання з високою роздільною здатністю
+ Дуже довгий час роботи від акумулятора
+ Чіткий режим прозорості

Мінуси

- Дуже дорогі
- Немає програми-компаньйона
- Немає датчиків контакту

Напевно знайдуться аудіофіли, які все ще не уявляють собі, як можна використовувати комплект бездротових навушників для серйозного прослуховування музики, але вони, мабуть, ще не чули, на що здатні новітні бездротові навушники. Точніше кажучи, вони, мабуть, не чули про DALІ IO-12.

А якби почули, то, гадаю, змінили б свою думку. Тому що IO-12 переконливо доводять, що бездротові «вуха» можуть звучати чудово, і що вони також можуть стати вашою заміною дротовим навушникам, завдяки аналоговому входу, який працює, навіть коли батарея розряджена.

Звісно, щоб прислухатися до цього аргументу, вам знадобиться деяка сума. Вона робить IO-12 одними з найдорожчих бездротових навушників, які ви можете купити, і недоступними для багатьох меломанів. Чи варті вони того? Я провів з ними місяць, аби з'ясувати це.

DALІ IO-12: що в коробці?

Як і годиться при ціні, що перевищує тризначну цифру, DALІ не лишає вам нічого, чого б ви хотіли ще. IO-12 поставляється у великому футлярі на блискавці. Я кажу, що він  «для зберігання», а не «для подорожей», тому що, чесно кажучи, цю річ буде важко помістити в рюкзак або сумочку.

Навушники складаються всередину кейса. У мішечку з ремінцем і прихованому відділенні знаходяться високошвидкісний зарядний кабель USB-A — USB-C (який використовується також як цифровий аудіокабель), два відрізки 3,5-мм аналогового кабелю (1,2 і 3 метри), перехідник 3,5 мм на чверть дюйма, а також двоконтактний адаптер для використання в лiтаку.

DALІ IO-12: дизайн і комфорт

З точки зору комфорту, IO-12 є еквівалентом навушників BarcaLounger (марка найкомфортніших крісел — пр. перекл.) З великими амбушурами з піни з пам'яттю, обтягнутими шкірою, ці навушники огортають вашу голову розкішними, зручними обіймами. Вони місткі, мають достатньо місця навіть для найбільших вух, а поверхня контакту з головою має таку велику площу, що точок тиску не існує. IO-12 заохочують вас відкинутися на спинку крісла, розслабитися і віддатися тривалому прослуховуванню.

Але завдяки великим амбушурам IO-12 виявилися зручнішими, ніж аналоги. Вони також створюють кращу герметичність. Замість того, щоб покладатися на шарнірну точку у верхній частині чашок, амбушури мають власний шарнір в центрі чашок, що дає їм більший діапазон руху. Це було слушно навіть в окулярах.

Проте ця вага не зникає повністю, коли ви їх носите. Відносно невелика сила притискання в поєднанні з великою масою амбушурів і подушок призводить до деякого зсуву, коли ви рухаєте головою — навіть незважаючи на те, що обтягнуте шкірою наголов'я має м'який, але чіпкий гумовий нижній шар. Це робить їх менш придатними для поїздок на роботу, які вимагають багато ходьби. Це також може створювати проблеми для людей з маленькою головою. Я відрегулював наголов'я до найменшого розміру, і воно мені підійшло.

Не можу сказати, що я великий шанувальник обраної DALІ темно-шоколадно-коричневої з золотими акцентами кольорової гами — мені більше до вподоби чорний/сріблястий/вугільний — але до якості конструкції важко причепитися. Від шарнірів і поворотів до амбушурів, що легко знімаються, і USB-порту, який затискає кабель, як лещата, вони дуже добре зроблені.

DALІ IO-12: підключення та керування

У IO-12 DALІ зробили все напрочуд простим. Підтримка Google Fast Pair відсутня, тому користувачі Android та Apple зможуть під'єднати навушники за допомогою вбудованого меню пристроїв Bluetooth на своїх телефонах. Завдяки підтримці Bluetooth Multipoint ви також можете одночасно підключити другий пристрій з легким перемиканням між ними.

Щойно ви підключилися, все, власне, й закінчилося. На відміну від майже всіх бездротових навушників високого класу, IO-12 не мають власного додатку для мобільних пристроїв.

IO-12, можливо, звучать найкраще з усіх навушників, які я коли-небудь використовував.

Це створює деякі потенційні недоліки. Якщо ви фанат еквалайзерів, вам доведеться задовольнятися двома вбудованими налаштуваннями еквалайзера (про них ми поговоримо пізніше) або шукати інші інструменти для модифікації звуку. Якщо DALІ коли-небудь випустить оновлення прошивки, їх доведеться встановлювати через USB-кабель з комп'ютера. І якщо вам не подобається те, як налаштовані навушники на заводі, змінити це неможливо.

Взяти хоча б функцію автоматичного вимкнення, яка вимикає навушники, якщо протягом 20 хвилин вони не реагують на музику. А також голосові підказки. DALІ доклав зусиль, найнявши британського актора для запису цих повідомлень (і вони звучать чудово), але мені б хотілося, щоб їх можна було відключити.

Продовжуючи тему простоти, елементи керування IO-12 майже не потребують вивчення. Все розташовано на правій чашці навушників. Внутрішнє кільце з логотипом DALІ забезпечує м'яку фізичну кнопку для відтворення, пропуску треків і керування дзвінками, тоді як зовнішнє кільце регулює гучність — натисніть на верхню частину, щоб збільшити, натисніть на нижню, щоб зменшити.

DALІ подбали про те, щоб ці клацання створювали якомога менше шуму всередині навушників, але з центральною кнопкою він, можливо, перегнув палицю — вона майже не має ходу до свого механізму, що може зробити подвійне і потрійне натискання, необхідне для переходу до наступного треку, трохи складним.

Кнопка режиму еквалайзера знаходиться в межах легкої досяжності вашого великого пальця, а ось кнопка режиму ANC (я б сказав, що нею користуватимуться набагато частіше) встановлена на передній стороні навушника — незручне місце, також і для великого пальця.

Дивно, враховуючи, що сьогодні це майже повсюдне явище на висококласних бездротових навушниках, DALІ вирішив не оснащувати IO-12 датчиками контакту, щоб автоматично ставити на паузу і відновлювати відтворення музики при знятті або заміні навушників.

DALІ IO-12: якість звуку

Особливістю IO-12, принаймні, за словами DALІ, є використання технології повнорозмірних колонок компанії, в тому числі магнітної системи Soft Magnetic Composite (SMC) для 50-міліметрових драйверів. Основною перевагою тут є значне зменшення спотворень. За словами DALІ, вони настільки низькі, що IO-12 досягають електростатичного рівня чіткості середніх частот.

На жаль, у мене не було під рукою електростатичних навушників для прямого порівняння, але я не впевнений, що це має значення. IO-12, можливо, просто найкраще звучать з усіх навушників, які я коли-небудь використовував.

Коли ми говоримо про колонки або навушники з плоским або нейтральним звучанням, ми маємо на увазі, що вони нічого не додають (або не віднімають) від запису. Ніяких посилених басів, ніякої додаткової іскристості на високих частотах — настільки правдиве відтворення звуку, наскільки це можливо.

Проблема в тому, що якщо навушники не мають відповідної здатності достовірно відтворювати кожну частоту, «плоскі» можуть звучати саме так — позбавлені глибини, життя та енергії.

Тому, коли я кажу, що IO-12 відтворюють прекрасний нейтральний звук, я маю на увазі, що це найкращий з можливих способів.

Коли я запустив свої звичайні 20-25 тестових треків, я майже забув, що прийшов тестувати навушники. Старі улюблені, нові — жанр не мав значення. IO-12 відтворювали кожну пісню так само добре або навіть краще, ніж я коли-небудь чув. Басові лінії були щільними і музичними, перехідні процеси виявилися блискавичними, а вокал — чистим і невимушеним.

За цими характеристиками IO-12 не відрізняються Bowers & Wilkins Px8. Але де IO-12 виявляються кращими, так це у звуковій сцені.

Навушники із закритими амбушурами, як правило, тримають все в собі. Зовсім не так з IO-12, які звучать настільки ж об'ємно, наскільки і відчуваються.

У пісні White Collar Whiskey вокал Емілі Вулф (Emily Wolfe) має чітке відлуння, яке поєднується з багатими на дисторшн гітарними ріфами (і підкреслює їх). На Px8 я чітко чую це відлуння. З IO-12 я чув, як воно рухається назовні, розсіюючись у просторі, надаючи пісні абсолютно новий вимір.

За допомогою кнопки еквалайзера доступні два режими звучання: Hi-Fi і Bass. Hi-Fi призначений для тих, хто шукає плоский еквалайзер. Але не виключайте й режим Bass. Я знаходжу деякі треки занадто пронизливими у найвищих регістрах, тоді як деякі пісні благають, щоб їм надали додаткову унцію гучності. В обох випадках басовий режим робить свою справу.

Як я вже казав у попередньому розділі, фанатикам еквалайзерів це може не сподобатися, але за допомогою лише цих двох режимів я зміг щоразу отримати правильне для своїх вух звучання.

IO-12 чудово працюють через Bluetooth (з телефонами aptX HD/aptX Adaptive вони працюють трохи краще, ніж пристрої на базі iOS), але для ще детальнішого прослуховування використовуйте USB-кабель, що входить до комплекту, для підключення до комп'ютера і дозвольте вмонтованому в навушники цифро-аналоговому перетворювачу (ЦАП) відтворювати аудіо високої чіткості без втрат з роздільною здатністю до 24 біт/96 кГц з таких джерел, як Apple Music або Amazon Music.

Я трохи здивований, що DALІ не додали перехідник USB-A на USB-C для комп'ютерного кінця кабелю — я спробував його і зміг слухати телефони на Android. На жаль, адаптер Apple Lightning не розпізнає навушники як дійсний вихід для iPhone.

Для пуристів два аналогові кабелі (плюс додатковий чвертьдюймовий адаптер) є настільки ж цікавими, але в зовсім іншому сенсі. Коли живлення вимкнено, архітектура IO-12 спрямовує вхідний аналоговий сигнал з роз'єму безпосередньо на драйвери, а на шляху сигналу стоїть лише пасивний фільтр.

Проте, якщо ви хочете змішати обробку IO-12 з вашим аналоговим джерелом, ви можете зробити і це — увімкніть навушники, і сигнал буде перетворено в цифровий, а потім направлено по тому ж шляху, що і вхідні цифрові джерела.
Завдяки низькому, 25-омному імпедансу, ви зможете підключити цю модель практично до будь-якого підсилювача для навушників, включаючи мобільні ЦАП/підсилювачі та роз'єм для навушників на будь-якому ноутбуці.

DALІ IO-12: шумозаглушення і прозорість

Активне шумозаглушення (ANC) в IO-12 здебільшого зменшує низькочастотні звуки у вашому оточенні. Використовуючи лише чотири мікрофони, воно не таке потужне і не таке вже й адаптивне. Найголовніше, що це анітрохи не впливає на якість звуку.

Режим прозорості напрочуд хороший — я кажу так, тому що для багатьох навушників режим прозорості, здається, важче налаштувати правильно, ніж ANC. Ви можете легко вести розмову і чути власний голос з дуже доброю чіткістю.

Що мені не подобається в налаштуванні ANC в DALІ (окрім менш ергономічного розташування кнопки), так це те, що немає можливості перемикатися між увімкненим ANC і режимами прозорості — кнопка ANC завжди переводить вас у проміжний режим «вимкнено».

Більшість навушників дозволяють налаштовувати поведінку перемикання режимів ANC, але без програми-компаньйона це зробити неможливо.

DALІ IO-12: якість зв'язку

Підтримувати високу якість передачі голосу і водночас придушувати фоновий шум може бути непростим завданням. Лише дуже невеликій кількості навушників це вдається. Забавно, але здається, що DALІ просто вирішили не намагатися.

Мікрофони налаштовані бездоганно — вони забезпечують майже студійний рівень деталізації. Ваш голос доноситиметься до абонентів з вражаючою чіткістю. Втім, як і все інше. Я зробив один тестовий запис після снігопаду і сміявся, слухаючи його пізніше — ви можете почути, як мої черевики хрумтять по снігу.

Підсумок: ваші абоненти відчуватимуть, що ви перебуваєте в кімнаті поруч з ними. Але залежно від того, де ви сидите (або стоїте), вони також можуть відчувати, що ви в кімнаті не самі.

DALІ IO-12: час автономної роботи

DALІ заявляє про 35 годин роботи від батареї для IO-12, і ця цифра, очевидно, мало зміниться, якщо ви будете використовувати ANC. Вона передбачає 50% гучності, і виходячи з того, що я бачив, це більш-менш те, що ви отримаєте.

Це непогано для безпровідних моделей. IO-12 не мають функції швидкої зарядки. Але з огляду на їхню здатність працювати як дротові навушники без жодного живлення, я схильний стверджувати, що ця деталь значить набагато менше.

Так, DALІ IO-12 коштують дорого. Хтось скаже, що занадто дорогі для комплекту бездротових навушників. І все ж, якщо ви ставите дуже високий пріоритет якості звуку, тому що ви можете почути і оцінити маленькі, ледь вловимі відмінності, які може запропонувати високоякісне обладнання, IO-12 варті того, щоб заплатити за них таку ціну.

Я не буду стверджувати, що вони звучать вдвічі краще, ніж бездротові навушники, які коштують вдвічі дешевше, але скажу ось що: Я ще не чув безпровідних навушників, які б звучали краще.

Додайте до цього якісні матеріали і збірку, першокласний комфорт і відмінну підтримку аналогового, цифрового без втрат і бездротового аудіо, і DALІ IO-12 починають виглядати гідною інвестицією для тих, хто серйозно ставиться до свого звуку.

Також вам буде цікаво: Відеоогляд нових бездротових навушників DALI IO-12

ArtisonAtlas CablesAudio-GDAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMatrix AudioMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar

Hi-Fi рассылка
E-mail:



Облако тэгов
Dali icon 2, коннектор hdmi, люксман, межблочные аудио кабели


о проекте | продукция | новости | где купить |

Copyright © 2002-2024 hi-fi.com.ua. Перепечатка и публикация материалов
разрешена при условии указания ссылки на сайт hi-fi.com.ua