hi-fi - на главную
MENUHi-Fi.com.ua
Каталог товаров
ArtisonAtlas CablesAudio-GDAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMatrix AudioMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar
Розпродаж Hi-Fi!!!
о проекте каталог продукции новости где купить ua / ru




       // Портал Hi-Fi
         // Hi-Fi новости
           // Огляд підлогової акустики DALI Rubicon 6. Журнал StereoNET

Огляд підлогової акустики DALI Rubicon 6. Журнал StereoNET

Автор Девід Прайс (David Price). Девід Прайс проводить час з цією вражаючою данською підлоговою акустичною системою середнього цінового сегмента.

Підлогові колонки DALI Rubicon 6

Позиціонована компанією DALI як "початок високого класу", серія Rubicon — те, що багато хто з неаудіофілів вважав би серйозною езотерикою. На противагу цьому, ті з нас, кого вкусила "муха хай-фаю" — що набагато менше передається, ніж деякі інші хвороби, але все одно досить виснажливе — побачили б у ній бюджетну апаратуру. Rubicon 6, яку ви бачите тут, — це уявлення більшості людей про те, як виглядає справжня колонка, оскільки вона велика, блискуча і має багато динаміків, принаймні один з яких виглядає дуже екзотично. Про це трохи пізніше...

На ринку hi-fi колонок саме з цінового діапазону цієї моделі починається найцікавіше. Ви можете за третину її вартості отримати пристойну бюджетну підлогову колонку, але в реальності вона все одно буде досить скомпрометованою. Проте, підніміться на рівень Rubicon 6, і конструктори акустики зможуть вкладати набагато більше якості в свою продукцію. Ви починаєте знаходити високоякісні корпуси, які не резонують у такт музиці, і динаміки, які більш не є найнижчим спільним знаменником. По суті, витрати на пакування, доставку і дистрибуцію не є такими вже й критичними по відношенню до кінцевої ціни, і гроші починають витрачатися на серйозні інженерні рішення.

Rubicon 6 від DALI має багато роботи, щоб виділитися на своїій переповненій арені. Придивіться уважніше, і ви побачите, що це саме так: це велика, міцна і добре спроектована конструкція за свої гроші, яка має безліч цікавих дизайнерських особливостей.

Незвичайною для цієї ціни — та й взагалі для будь-якої ціни — є її твітерний масив. Колонка може похвалитися поєднанням 29-міліметрового твітера з м'яким куполом, що працює в діапазоні від 2,6 до 14 кГц, і 45-міліметрового стрічкового супертвітера, що працює в діапазоні від 14 кГц до заявлених 34 кГц (-3 дБ). Це вражаючі характеристики, які змусять прокинутися будь-яких кажанів, що мешкають поряд. Під ним розміщено пара власних динаміків SMC 165 мм з деревоволокнистим дифузором, розроблених і виготовлених DALI; верхній з них, по суті, середньочастотний, а нижній відтворює частоти починаючи з 800 Гц і нижче. Виробник дещо заплутано описує це як 2,5-смуговий плюс 0,5-смуговий — і це дійсно має сенс, якщо добре подумати!

Великий кабінет виготовлений з МДФ, має розміри 990x200x380 мм і важить 20,2 кг. Динаміки прикручено безпосередньо до передньої панелі завтовшки 25 мм. Щоб забезпечити найкращу фіксацію низькочастотного динаміка і тим самим інтеграцію з корпусом, п'ять отворів для гвинтів розміщено уздовж кронштейнів корпусу низькочастотного динаміка, повідомляє DALI, а твітерний модуль надійно утримується на місці чотирма гвинтами. Цікаво, що зовнішні обідки динаміків також мають заглиблення для кілочків, що утримують решітку динаміка — це означає, що магнітні кріплення решітки не потрібні, а в передній панелі немає непривабливих отворів для кріплення решітки динаміка. Це, швидше за все, захід для економії коштів, але все одно дуже оригінальний і акуратний!

Усередині корпусу середньочастотні і низькочастотні динаміки розподілено на окремі камери, що допомагає запобігти перехресному впливу між динаміками і підвищує загальну жорсткість корпусу. Кожен з подвійних низькочастотних динаміків має відповідний фазоінвертор заднього випромінювання, розташований безпосередньо за динаміком, щоб мінімізувати турбулентність і оптимізувати синхронізацію. Вони також є зручним допоміжним засобом для підйому колонки, якщо ви захочете її перемістити. Додаткові внутрішні ребра жорсткості використовуються для додаткового демпфування корпусу. В результаті корпус досить інертний, коли ви вдаряєте по ньому кісточками пальців; звичайно, в цьому відношенні він набагато кращий, ніж середньостатистична бюджетна колонка, але він не наближається до міцності більш дорогих висококласних конструкцій.

Кросовер безпосередньо прикріплено до двополюсної клемної плати на нижній задній панелі колонки, щоб звести до мінімуму шляхи проходження сигналу. DALI стверджує, що конструкція колонок максимально спрощена, а компоненти виготовлені з використанням високоякісних матеріалів. Це, разом з сучасними динаміками і їхніми легкими діафрагмами, а також великим внутрішнім об'ємом корпусу, забезпечує заявлену чутливість 88,5 дБ/Вт/м. Це не зоряний, але досить пристойний показник, і ви зможете використовувати колонку з відносно малопотужними ламповими підсилювачами, якщо забажаєте. Номінальний імпеданс вказано на рівні нижче середнього 4 Ом, тому перевірте відповідність вашого підсилювача. Потужність на виході вказано 180 Вт RMS, тому в реальних умовах ця колонка здатна поглинути практично будь-яку потужність.

Завдяки великому об'єму корпусу і подвійним фазоінверторам, Rubicon 6 заглиблюється до вражаючих (цитованих) 38 Гц. Це хороший результат для колонки такої ціни, враховуючи, що DALI використовує стандартні і розумні значення спаду -3 дБ, а не -6 дБ або навіть -9 дБ, які зараз використовують деякі виробники. Недоліком є те, що ці фазоінверторні порти випромінюють багато енергії за задню стінку, тому вам потрібно дати колонкам простір для дихання. Я вважаю, що більшості людей знадобиться щонайменше 30 см чистого повітря до задньої стінки, а можливо й більше. Я також виявив, що невеликий натиск на носок допомагає стереозображенню краще сфокусуватися, хоча і менше, ніж у деяких конкурентів, яких я прослуховував останнім часом.

Джерелами моєї еталонної системи були програвач Technics SP-15/SME Series V/Lyra Dorian і CD-транспортер Cyrus CD Xt Signature, що живить ЦАП Chord Electronics Hugo TT2. Підсилення здійснювалося за допомогою інтегрованого підсилювача Copland CSA-150. 

ПРОСЛУХОВУВАННЯ

Ця колонка забезпечує об'ємний, потужний, широкосмуговий звук, який не розчаровує, незалежно від типу музики, яку ви граєте. Вона має багату тональність, завдяки якій все звучить повноцінно і захоплююче. Особливо вражає басовий відгук, який опускається дуже низько і має велику кількість панчів в запасі. Незважаючи на те, що бас сильний внизу, він не перекриває решту музики, за умови, що ви правильно все розташували. Середні частоти Rubicon задовільно плавні і досить деталізовані, з дорогим відчуттям. Це бездоганно поєднується з супер-цивілізованими високими частотами, які ніколи не «плюються» і не «шиплять» на вас, навіть при відтворенні поганих записів. В результаті колонка звучить набагато вишуканіше, ніж ви могли б очікувати.

Дійсно, можна сказати, що Rubicon 6 незвичайна для своєї ціни. Так багато сучасних колонок спрямовані вперед і, здавалося б, різкі, вистрілюючи в вас деталями завдяки трохи живому тональному балансу. Проте DALI відрізняється від них. Поставте в чергу на прослуховування музику нової хвилі, наприклад, "The Killing Moon" групи Echo and the Bunnymen, і вона може звучати досить пекуче через багато сучасних колонок, але не тут. У співака Ієна МакКаллоха (Ian McCulloch) досить різкий голос, який через неправильно підібрану систему звучить майже як решітка. Ця колонка, здається, прибрала частину його різкості, зберігши при цьому його характерні риси і точно передавши його крихкий вокальний стиль.

В той же час, легка і жвава гра бас-гітари потребувала трохи більшої маси порівняно з деякими іншими колонками за цією ціною. Не можна сказати, що ця підлогова колонка додавала надмірного нависання, але, тим не менш, відчувалася ледь помітна тональна теплота, що сприяла виконанню пісень. Це жодним чином не було неприємним відчуттям, проте деякі слухачі можуть сприйняти це як забарвлення низького класу. Звичайно, все зводиться до особистого смаку, оскільки інші побачать у цьому чарівну сторону особистості цієї великої підлогової колонки. Дійсно, його дерев'яні дифузори низькочастотного динаміка з покриттям мають досить приємний тембр, діаметрально протилежний тонкому, носовому звучанню деяких сучасних пластикових або скловолоконних дифузорів.

Середньочастотний діапазон за своїм фундаментальним характером схожий на бас. Тут немає нічого крикливого або різкого; натомість, він плавно зливається з трохи теплим верхнім басом, щоб перенести вас в чисту і відкриту область присутності, де вас не будуть атакувати записи, що звучать на передньому плані. Romantic Journey Нормана Коннорса (Norman Connors) стала сенсацією для чутливих вух. Це чудовий шматочок джазового фанку середини сімдесятих, з відтінками легкого прослуховування; трек має прекрасні струнні, що здіймаються в повітря, які прикрасили б ліфт будь-якого п'ятизіркового готелю протягом десятиліття, про яке забула мода. Це й без того гарний запис, але DALI вирішили ще трохи підлеститися до нього. Ця система занурила мене у велику, захоплюючу акустику, де я, здавалося, міг блукати за власним бажанням, обираючи всі окремі нитки міксу.

Rubicon 6 добре відтворює широку стереофонічну звукову сцену, в межах якої всі інструменти точно розташовані. В абсолютних цифрах, порівняно з колонками, що коштують значно дорожче, можна сказати, що вони трохи обмежені з точки зору глибини сцени. Проте я можу посперечатися, що вони не поступаються своїм ціновим конкурентам, про яких я можу згадати, і вони чудово відтворили Slave to the Rhythm Грейс Джонс (Grace Jones). Розкішна інтерпретація Тревора Хорна (Trevor Horn) цієї класики поп-музики кінця вісімдесятих була справжнім видовищем. Поєднайте здатність DALI простягатися далеко за лівий і правий край сцені з їхнім потужним і фізичним звучанням, і в результаті вийшло досить драматичне виконання цього шедевра електропоп.

Прекрасні високочастотні характеристики цієї колонки — ще одна з її вражаючих сторін. Рідко можна почути комбінацію купольного твітера і стрічкового супер-твітера, і DALI, безсумнівно, домоглися успіху в цьому питанні. Мені сподобалося звучання хай-хетів драм-машини на треку Грейс Джонс, яке поєднувалося із загальним відчуттям повітря і простору, що змушувало речі звучати майже більше, ніж життя. Це, а також той факт, що в цьому треку не було абсолютно ніякої зернистості, коли іноді він може бути трохи запльованим, створило чудовий досвід прослуховування. Цей незвичайний гібридний твітерний модуль ще більше вражає, коли його просять відтворити високоякісні акустичні джазові записи, наприклад. Класичний Take Five Дейва Брубека (Dave Brubeck) порадував нас справді природним звучанням тарілок, а також чудовою роздільною здатністю щетинистих гармонік фортепіано.

Проте, якщо ви використовуєте значно дорожчу колонку, ви можете помітити, що Rubicon 6 дещо не вистачає динаміки. При звичайному використанні вона звучить потужно і артикульовано, але в абсолютному вираженні їй не вистачає останньої десятої частки удару при прослуховуванні, скажімо, малого барабана в композиції Simple Minds "Someone, Somewhere in Summertime". Однак це не означає, що з цього класичного інді-рок-треку початку вісімдесятих не вийшло чудового кулака. Насправді він продемонстрував дуже пристойну ритмічну майстерність, добре потрапляючи в грув. Пропульсивний бас треку був дуже веселим і показав, що ця підлогова колонка дійсно може зібрати пристойну за розміром кімнату для прослуховування, коли її про це попросять.

У порівнянні з дорожчими конкурентами, можна почути невелике забарвлення корпусу. Це проявляється у невеликому пом'якшенні середніх частот і втраті деяких низькорівневих деталей. За такої ціни це скоріше спостереження, ніж критика, але воно показує, що DALI має рацію, кажучи про те, що це скоріше вступ до високого класу, ніж сам високий клас. Проте, що мене дуже тішить в цій підлоговій колонці, так це те, що вона пропонує реальну альтернативу звичайним тонким сучасним колонкам, що звучать як криміналістичні, які зараз продаються багатьма виробниками.

ВИСНОВОК

Rubicon 6 від DALI — це відмінний комплект за свою ціну. Він надзвичайно добре озвучений, враховуючи аудиторію, на яку розрахований, але не повторює звучання натовпу, щоб не звучати як клон своїх конкурентів. Наприклад, це не чорно-білий саундлейк, який розпилює деталі і має клінічний тональний баланс. Компанія вирішила зробити щось інше, і в результаті вийшла колонка, яку завжди приємно слухати, і яка не розриває на частини кожен запис, намагаючись його деконструювати.

Замість цього, ця велика підлогова акустика більш зосереджена на музиці, вважаючи за краще просто насолоджуватися тим, що її просять відтворити, не аналізуючи це. З цієї причини Rubicon 6 трохи незвичний, трохи особливий у своєму роді. Ось чому, якщо ви шукаєте висококласний дизайн початкового рівня, то варто придивитися до них.

Також вам буде цікаво: Стерео-сетап Rotel RC-1590 MkII + Rotel RB-1590 з акустикою DALI Rubicon 2

ArtisonAtlas CablesAudio-GDAureaBowers & WilkinsBurmesterCabasseClasse AudioClearaudioClearaudio VinylDaliDefinitive TechnologyDenonE.A.R./YoshinoHEOSJICOJVCLEDestLW SpeakersMarantzMatrix AudioMean wellNagaokaNordostP5Polk AudioRaidhoReal CableRotelSavantSCANSONIC HDThorensTonar

Hi-Fi рассылка
E-mail:



Облако тэгов
сд ресивер, dali concept 10, dali zensor 5, dali helicon 400 mk2


о проекте | продукция | новости | где купить |

Copyright © 2002-2024 hi-fi.com.ua. Перепечатка и публикация материалов
разрешена при условии указания ссылки на сайт hi-fi.com.ua